Thursday, July 18, 2024

Uiteindelijk volwassen!

9 februari 2013


Letterlijk een pagina uit het boek van mijn leven

Wanneer ik nog jong was had ik een bandje dat een mengeling bracht van Jazz en Rock, New World Rising genaamd. We begonnen wat bekendheid te verwerven in de stad en ik was vol van mezelf. Ik had 2 privé leraars voor gitaar in die tijd - één voor klassiek (Julio Prol), en één voor jazz (Ted Dunbar), beiden hadden een enorme invloed op mij, zowel als muzikant als op menselijk vlak.

Op een dag zei ik tegen Ted Dunbar van mijn minachting over het maken van Top 40 Pop nummers om geld te verdienen. Hij vroeg me waarom ik me zo voelde. Ik zei tegen hem "dat soort muziek is beneden mijn niveau, mijn training, en mijn smaak." Mijn jazz goeroe stopte me met spelen. Hij zei, "elk album dat meer dan een miljoen verkoopt is groots. Waarom denk jij dat je gewoon een verbruiker bent zoals de rest?" Ik heb dit verhaal al duizend keer verteld en zal het niet aframmelen, ik zal enkel de punchline geven: deze les opende mijn ogen naar een veel grotere wereld.

Uiteindelijk werd ik een funk / dance/ pop / (enz.) componist arrangeur en instrumentalist met een eigen stijl die multi-miljoen albums verkocht. Ik ben geëvolueerd. Ted Dunbar was een van de smaakvolste spelers die ik ooit had ontmoet en misschien wel de beste leraar ook, omdat hij me leerde over de muziek, de stijl, individualiteit, en bovenal leerde hij me over het wonder van het leven en de exploratie.

Ik apprecier het steeds wanneer mensen met me willen samenwerken, ongeacht het genre. Ik geloof altijd dat ik iets aan hen kan bijleren en zij iets aan mij kunnen leren. Dat betekend niet dat ik elk muziekstuk even graag hoor of speel, integendeel, wat het betekend is: ik ben open genoeg om te stoppen, te kijken, luisteren en leren. Snobs denken nogal eens vaak dat ze in een hoger niveau zitten.

Wanneer ik zo'n muziek snob was, tot Ted me op mijn plaats zette, was ik een bange jongen die probeerde zich te bewijzen. Als ik terugkijk naar de miljoenen platen die artiesten verkochten kon ik doen alsof mijn puurheid van smaak boven het niveau kwam van de massa die me gewoonweg niet konden volgen.

Ik ben steeds vereerd om op elke plaat mee te spelen waar ik voor kan vrijmaken ondanks mijn waanzinning drukke agenda. Het voorbije jaar en zeker nog verder dit jaar heb ik meer optredens en speel ik op meer platen dan dat ik ooit heb gedaan. In acht genomen dat mijn muziek al meer dan 3 biljoen dollar heeft opgevracht, is dit waanzinning te noemen.

Misschien heeft het zo lang moeten duren om uiteindelijk volwassen te worden!

 


New World Rising's Village Voice advertentie


Julio Prol, Klassiek Gitarist en een van mijn betere leraars


Ted Dunbar, Jazz Gitarist en een groots leraar en mentor


De cover van mijn memoir, "Le Freak"


Adam Lambert en ik aan het doen waarvoor we zijn geboren


Ik en David Bowie tijdens "Let's Dance"


Ik, Mark Ronson, en Quincy Jones samen op één van mijn shows


Mike Myers en Dana Carvey met mij en 'Nard in "Wayne's World"


CHIC tijdens "All My Children" met Darnell Williams


Ik en Duran Duran


Ik in een nachtclub met mijn all time favoriet artiest Grace Jones


Ik met mijn grootste artiest ooit Madonna op Live Aid


HerbieHancock, ik en Mick Jagger - opnames in de Power Station


Hiram Bullock, Rick James, ik en Jean Beauvoir in China Club


Diana Ross en ik. Ze was de eerste superster dat ik had geproduced


Misschien heeft het zo lang geduurd om me uiteindelijk zelf te aanvaarden